Boktips!

Lånade två böcker på Bibblan igår. Hästböcker, såklart!
Träna hästen för hoppning, Anthony Paalman - allt från hur du ska välja unghäst till tävlingsridning och banbyggnad. Bra skrivet, bra upplägg och framförallt underbara illustrationer!
Utdrag ur boken:
s. 34 Ridhästens utrustning
" Huvudlagets mest inflytelserika del är tränset. Det enkla tjocka vattentränset är det lämpligaste för bruk på hopphästar liksom för grundutbildning. Detta bett introducerades av den tyska kavalleriskolan i Hannover och är ett allroundbett lämpat för såväl ridning som longering. [...] Tränset bör alltid brukas med två gummiskivor på sidorna."





Proffsryttarens Ridlära, P. Hölzel, W. Hölzel, M. Plewa - En jättebra bok med konkreta tips på övningar, hur de ska utföras och hur man löser problem som kan dyka upp på vägen.
Utdrag ur boken:
s. 22 Träningsprinciper
"Först efter ett lyckat och befäst grundarbete börjar vi med samling, som inleds försiktigt och så småningom steg för steg förbättras. Under hela det samlande arbetet måste lösgjordheten bibehållas: Hästen skall hela tiden vara beredd att "sträcka på sig", dvs på vilket stadium som helst - även ur den högsta samlingen - kunna längas."



Har verkligen blivit ett fan av ridhandböcker, sitsböcker och ridinstruktioner. Tycker det läggs alldeles för lite fokus på att läsa sig till kunskap om hästar. Oftast provar man det ena och andra istället för att läsa om hur man kan lösa problemen. För faktum är ju faktiskt att där kunskapen tryter tar våldet vid. Fråga din tränare om ni inte kan göra något kul utav teoribiten som att ha en hemuppgift att klura på och kanske skriva några rader om ett ämne som hänger ihop med vad ni ska träna på under nästa dressyr- eller hopplektion. Man blir alltid mer motiverad om man är några stycken som pushar varandra!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0