Måndag

Hästarna har oftast sin vilodag på måndagar då det brukar vara tävling lördag eller söndag. Vecka åtta bjöd dock på en lugn helg men hoppade ju Cruzidull och Olga igår så de fick vila medan jag trimmade Calista. Hon kändes fin! Efter att ha kollat på hoppning i världsklass hela helgen känns det verkligen som man skärper till sig några snäpp extra i sin egen ridning. Låtsades att jag var Ehning idag!

Hann göra en massa ärenden innan stallet, bland annat ett besök hos optikern sen fick jag äntligen digitalkameran köpt! Så påbörjade arbetet med en ny header men den publiceras inte förrän i slutet av veckan.

I helgen är det äntligen dags för Jens Fredricson att hålla träning på GARK! Kommer även bli en clinic på lördagseftermiddagen, för mer info kolla in www.gark.se.

Nu dags att bocka av det sista på att göra listan vilket blir att svara på lite mejl.

Ha en bra kväll allihopa!




PHÄTTO!

Har varit en lugn helg utan dig men nu får du ta och komma hem!


Jos och jag.



Jag vill också!

Herregud, är helt uppspelt efter World Cup omhoppningen från GBG! Angelica Augustsson gick in och VANN hela klassen. Slog stjärnor och betydligt äldre och mer rutinerade ryttare som Ludger Beerbaum, Edwina Alexander och Dubbeldam. Så jäkla häftigt!

Idag har jag hoppat Olga och Cruzidull. Båda gick bra och gjorde mest lydnad på en linje med tre räcken 17.5 m mellan varje där jag varierade mellan 4-5 galoppsprång. Med Cruzidull red jag på 4 galoppsprång för att hitta en bra rytm i övningen. Båda hästarna kändes super!

Calista fick en lugn dag då planen egentligen var att sticka iväg och kolla på en sak i Örebro i eftermiddag men sen blev planerna ändrade ändå så vi stannde hemma. Hann dock bygga in alla hindrena och lösgaloppera Calista så då får hon hoppas lite imorgon istället. Förmodligen oxer med bom före och efter. Bra övning för att få henne att lägga språngkurvan mer mitt över hindret. Hon har en tendens att hoppa med högsta höjden lite bakom hindrets mitt vilket ökar risken för nedslag. Sen så är övningen också stärkande och gymnastiserande.

Hjälpte även några ponnyryttare att hoppa sina ponnisar idag. De var jätteduktiga allihopa och mycket lätta att instruera! Hoppade bana med 10 hinder sammanlagt elva språng, alltid bra att hoppa lite längre banor för både ryttaren och hästens skull.

Nu ska jag ta tag i att betala räkningar. Hur kul är det på en skala?




En gång i tiden red jag ponny. Miss May f. 95




Och vi var på PonniaCup 2006, Västervik. Ponny Westside Freddy f.96 imp Irland.


Och vi vann en dag! Lag Lordi från vänster: André Gunnarsson, Annie Wattström, Josefine Forsman, Emelie Forsman, Anna-Carin Lundvall, Linn Härestrand, Isabel Holmqvist, Nathalie Svenningsson, Mirella Thelander.

Hoppas att GARK kan ställa upp med lag i årets upplaga av Ponnia Cup som kommer arrangeras på Hultfreds festivalområde. PonniaCup är verkligen ett superbra arrangemang och ett extra plus att hoppningarna går i bedömningen stilhoppning!










Sticks and stones may break my bones

Jag fick ett ryck och stack till Elgiganten för att köpa digitalkamera. Trodde jag. Affären var STÄNGD, såklart. Tänkte mig långlördag vilket i Gislaved innebär öppet till klockan sexton noll noll istället för ordinarie öppettider som är fjorton noll noll. Vad jag missat var att tydligen alla affärer inte ingick i långlördagen och stängde alltså som vanligt. Jag tycker verkligen inte om när saker inte går som jag vill. Särskilt inte när vi var på plats åtta ynka minuter efter fjorton. Aja, ett djupt andetag räkna baklänges från tio. Sen åkte jag hem.

Men nu är det lördagskväll och jag har mormor på besök och snart drar melodifestivalen igång. Imorgon väntar dessutom hoppning från morgon till kväll. Banan är delvis byggd och ponnierna är först ut klockan halv tio sen ska jag hinna avverka mina tre och Pernilla J kommer också in och hoppar sina hästar. Klockan fem är det sändning från Göteborg Horse Shows World Cup så det får man inte missa! Tror även det var sändning ikväll runt tjugoett tiden på kanalen SVT24.

En tanke till GVD-tjejerna i GBG: entrélåt, flaga, thaiIDOL. Ha kul för mig med, tack!




Friiiiiday, im in love!

Helgen är här och jag är lycklig!

Får väl be om ursäkt (igen) för dålig eller snarare obefintlig uppdatering. Men har kommit på en anledning som gör bloggandet till minst viktigast på "dagensattgöralista" och det är saknaden av bilder! Jag har haft digitalkameror men en tjuv hoppade in genom mitt fönster på tåget och snodde den ena och den andra stal en annan tjuv och krävde en orimlig lösensumma för den stackars kameran så vi la ner det fallet (läs: med en nypa salt). Jag har alltså ingen kamera och kan därför inte bjussa på bilder från nutiden utan lever glatt kvar i dåtiden med studentfirande, Future Factory och lokala 1.10 hoppningar. Så i helgen kanske det finns anledning att ge sig iväg och köpa en?

Men nu är det alltså fredag och jag är FRI. I två och en halv dag iallafall.

Fredagen bjuder på markarbetespass för Olga och Calista medan Cruzidull får nöja sig med lite lösgalopp. För till klockan sex ska jag vara hemma (BRÅTTOM!) så jag hinner avnjuta GBG Horse Show via webb-TV. Helt otroligt, förra året var man där och groomade två finfina hästar men i år ska man inte ens åka dit och kolla. Aja, får sparka på Olga till nästa år! ;)
'


Tiden går fort när man har roligt

Eller bara fort för man har för mycket att göra. Råkade bli så att bloggen glömdes bort mitt i allt och fokus hamnade på annat såsom att kolla GP hoppningar i Borås, hoppa mina hästar, rykta mina hästar, jobba, jobba, jobba och sen så försöka hinna sova en stund däremellan.

Var alltså i Borås i helgen och fick otroligt med inspiration. Herregud! Vilka hinder. Gick banan lite snabbt till GP klassen (1.55 m höga hinder) och kan intyga att det var HÖGT, HÖGT, HÖGT! Såg knappt över hindrena. Banan var även tekniskt svår (såklart!) och gav inte mer än en felfri runda som Shane Carey stod för men dock med ett tidsfel. Bra att ha sett lite ridning på hög nivå inför tävling i helgen, 1.20 kommer kännas lätt i jämförelse!

Resten av veckan kommer rulla på med pizzatorsdag, hoppning, klippa hästar, putsa och packa. Sen söndag och tävling!

Nu - ska försöka ta igen några timmars sömn.

Som Josse skulle sagt, "Vi ses när vi råkas!"


jag blir galen!

Det värsta som finns (näst efter potatisbullar) är när teknik inte fungerar! Om jag har bestämt mig för att lägga in filmerna i datorn idag så är det idag som gäller. Inte imorgon eller någon annan dag.
Gaah, jag har bara lust att slänga datorn i väggen duscha och gå och lägga mig. Tror det får bli så.

det är inte droppen som urholkar stenen, det är de upprepade gångerna

Jag älskar att snön äntligen börjar försvinna! Fick riktiga vårkänslor idag när jag och Cruzidull begav oss ut på en härlig tur i det finfina vädret.


Dagen har varit bra och jag har faktiskt fått en hel del gjort. Trimmade alla tre hästarna idag och hade även två bommar på nedre delen av volten med elva meter mellan. Varierade mellan tre och fyra galoppsprång, få upp de på yttertygel och komma loss ifrån innerhanden.
Alla tre skötte sig riktigt bra och alltid lika skönt att kunna rida i lugn och ro tack vare underbara hjälpen jag får av familjen Sundqvist! Tack återigen!
I helgen väntar en hel del kul, bland annat Clear Round hoppning på GARK och sen en sväng och kolla Borås Grand Prix på söndag. Ska hoppa in som vikarierande hästskötare (Lill-Emma sköter ju det i vanliga fall) åt Pernilla Josefsson som ska dit med Salsa och tävla. Blir en bra helg med mycket häst, det gillar vi!
Nu däremot packa matlåda och ladda mobilen.
Inspirerande vardag, oja!
Olga blev ordentligt VIP:ad under sin boxvila i somras!








everyone is rushing. one cannot rush with horses. it's literally the 'kiss of death'

Måndagen förbi och bara fyra dagar till helg. Dagen har varit helt okej. Jobbat och efter det blev det en sväng hem för att hälsa på det senaste tillskottet i familjen - en bichon frisé valp! Wille heter han och är så jäkla söt. Just nu är det fullt ös medvetslös när han och Sune jagar varann runt matsalsbordet.
Har även hunnit med att rida mina hästar, såklart! Började med Calista som bara trimmades i ridhuset. Gick väldigt bra och kändes som vi kommit ännu ett steg i lösgjordheten. Viktigt att verkligen få henne för sätet och skänklarna och rida fram till ett stöd, lyckas jag med det fullt ut så kommer hon även upp ordentligt på svaga sidans tygel och kan då rakriktas. Utbildningsskalan är guld! Den finns att läsa om i princip alla seriösa ridhandböcker såsom Svenska Ridsportsförbundets Ridhandbok 1 och 2. Ska även förklara mer om den i senare inlägg.
Cruzidull jobbades också i ridhuset. Lösgörande arbete för att mjuka upp henne ordentligt efter helgen. Kändes fin och tog skänkeln bra! Gjorde en favoritövning som kräver att hästen blir mer självbärig och i jämvikt.
Rid i galopp, vänd snett igenom och vid medellinjen gör du ett galoppombyte och vänder sedan hästen enbart för vikterna tillbaka ut mot samma långsida som du började rida snett igenom från, ut på spåret igen samtidigt som du tar mantag och låter tygeln glappa. Meningen är att du låter väggen stoppa upp hästen och den får själv reda situationen och komma loss från handen och använda sina bakben längre in under sig för att få balans.
Lite svårt att förklara men hoppas att ni förstår!
Nu blir det sova!
Gillar denna bilden för den får mig att tänka på sommar+tävling=bra kombination!




things takes time

Herregud vad galet fort helgerna går. Det är inte okej, borde vara tvärtom. Låååånga helger och korta veckor.
Har ju varit och tävlat i Laholm båda idag och igår. Cruzidull skötte sig fint i lördags och var felfri i en meter och hade ett oturligt nedslag på sista hindret i 1.10. Kändes lugn och fokuserad!
Olga gjorde sin debut för året idag och hoppade bara en 1.10 för att starta upp lite lätt. Hon kändes super och vi gick dubbelnolla och slutade på en nionde plats. Nästa tävling blir i Värnamo och då är tanken att det blir 1.20!
Har filmer från helgen som jag tänkte lägga upp och min webbmaster (läs Lillasyster) ska försöka med detta redan ikväll!
Sune på sitt jobb som bossig sekreterare.





nothing beats a natural eye for a fence. But it's not yet in a pill

Äntligen fredag, äntligen helg!
Finns faktiskt en stor fördel med mitt heltidsjobb och det är att jag jobbar 6-12 på fredagar, halleluja!
Imorgon är det alltså dags, dagen jag väntat på sen Grevagårdens tävlingar vecka 43 2010, det stavas TÄVLING I LAHOLM. Det är jäkligt länge sen, får verkligen hoppas att 2011 håller bättre form än föregående år.
Hästarna fick gå lugnt idag, även Cruzidull. Lillasyster hjälpte mig att skritta ut en runda på dem för att få ett break från ridhuset. Kändes uppskattat! Sedan var det bara att sätta igång med frisering, putsning, packning och rykta, rykta, rykta. Fick hjälp av Angelina, som även ska med på tävlingen imorgon, så det gick snabbt och lätt.
Nu är jag helt slut och siktar in mig på en lugn kväll med godis och George M i soffan.
Eftersom allt verkar krångla med bloggandet så får det bli en länk till Olgas debut i 1.20 från Laholm för två år sen istället för videoklippet direkt i inlägget. Hope you don't mind!
http://www.youtube.com/watch?v=LC5tpwhc-hQ

just understand the angles, and everything will fall into place

Dagens ridpass såg ut på följande sätt,

Calista fick trimmas i ridhuset. Hon var pigg och kändes fin! Jobbade mycket med att lossa bogarna för vikthjälperna, mjuka upp de långa bakbenen med skänkelvikning, öppna, tempoväxlingar och galoppfattningar. Har börjat hitta knapparna allt mer och mer. Viktigt är att ha en plan för hela ridpasset, när jag rider fram så börjar jag alltid jogga hästarna på nästintill långa tyglar och vänder de enbart för vikterna. Går ganska snabbt vidare till galoppen för att få igång deras mekanik och även där i lätt sits med "slappa" tyglar och vänder för vikterna. Ser också till att hålla mig minst en meter innanför spåret för att hästen inte ska "luta" sig mot sargen. Även lättare att känna om hästen går på dubbla spår. Därefter skrittar jag på långa tyglar för att ge hästen en liten pust innan det mer lösgörande och krävande arbetet börjar. Detta gör att hästen är ordentligt värmd i kroppen och om man har en häst med extra energi (läs Cruzidull) så kan man också låta de rasta av sig den värsta energin innan man ber de att fokusera.

Olga hoppades lite lätt idag inför tävlingen i helgen. Det fick bli galoppbommar på böjt spår som uppvärmning. Försökte få henne att stretcha longissimus dorsi (på ett ungefär översatt ryggmuskeln) vilket gick sådär. Svårt att få henne fram till bettet och provade ett rakt gummibett idag vilket inte funkade alls. Rider vanligtvis alla mina hästar på ett vanlit tjockt, tvådelat tränsbett med bettskivor. Fortsatte med att travhoppa för att få lite styrka. Hade även ett plank på diagonalen som jag hoppade i galopp för att verkligen känna att hon var framför skänkeln. Kopplade ihop allt till en bana för att även få lite lydnad. 

Cruzidull fick även hon hoppas igenom inför tävlingen i helgen. Red fram utomhus på grusvägen vilket uppskattades! Full fart framåt om hon själv fått bestämma. Ska bli skönt när man kan ut och galoppera dem igen. Gjorde samma hoppövning som med Olga och hon kändes bra! Lyssnade, bjöd och bar sig bättre än innan. En bra känsla inför helgen.

Mamma hjälpte mig och hade även med filmkameran så ska försöka slänga upp en film här snart! 
Så länge får ni en bild på mig och vår kära D-ponny Miss May. Första ridturen efter körtelfebern i Maj. Lycklig var jag!

 
Grönt gräs, gröna träd och ingen snö=hästväder!







there is usually only one right way when it comes to presenting the horse and rider

Jag har mina ljusa stunder, nu har jag det inte. Råkade missa detaljen att mamma glömt lösenordet till det hotmail-konto jag skapade bloggen vilket gjorde att jag inte kunde verfiera mitt lösenordet och därmed inte logga in igen. Så det var bara att skapa ännu en blogg. Fjärde gången gillt alltså. Here we go again!


Denna bild från tiden i skåne visar ett aktivt sätt att avreagera sig på. Josse är det som demonstrerar tillvägagångssättet. Effektivt kan jag säga! (Får dock bara utföras på höbalar!)




educated hands are something only a few ever achieve

I helgen är det ÄNTLIGEN dags för tävling igen! Lycklig är jag. Det blir Laholm som inleder denna säsong och två hästar åker med, Olga och Cruzidull. Den förstnämnda gör sin första tävling på ett mycket bra tag, tävlade senast på Henriksdal vecka 17 2010. Fick sen hovbensfraktur i samband med att hon gick omkull vilket resulterade i ett halvårs vila. Men mer redo än någonsin tar vi och mjukar upp med 1.10! Cruzidull får däremot inleda med en 1 m klass först och sen tar vi steget upp till 1.10. Känns lite smått stressande att hon snart ska vara redo för 1.20 och kvala till Falsterbo. Steget från 4-åring till 5-åring, från 'uppsutten löshoppning' till tävlingshäst (med de kvalitéer det innebär), är stort. En meter ska bli en och tjugo. Men träning ger färdighet.


Olga längst fram, Cruzidull i bakgrunden. Ni får ursäkta min icke sopade stallgång!




because every round counts

Tredje gången gillt skulle man kunna säga. Lämnar nu över min kära "humor"-blogg detvarroligt.blogg.se till kollegan Josse som får äran att driva den vidare. Eller, det kanske blir ett och annat inlägg där också fast som ni kan förstå med tanke på senaste uppdateringen är sannolikheten inte så stor.

Men från humor till hästar. Oja! Träning, tävling, blodsvettochtårar, ridtips, kunskap, hursvårtkandetvara?, analyser, Geroge H. Morris, Major Lindgren, framgång vs bakslag. Och lite till.

Enjoy.



Calista EM bild tagen av: Johanna Johansson




Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0