Those who can't learn from history are doomed to repeat it.

Morgonläsning: Reflections on Riding and Jumping - Winning techniques for serious riders, William Steinkraus.


Tiden går fort när man har roligt

Vecka fem och snart, äntligen dags för tävling! Jönköping på söndag med Calista och Tysken, ska bli så kul, är riktigt taggad.
I helgen har det hunnits med en hel del, både uteritt och hoppning. Calista hoppad väldigt bra, lyssnar fint och hoppar nästan mig ur sadeln. Tysken skötte sig också galant, börjar kunna komma ner och rida honom och han fintar inte bort mig lika lätt längre. Ska ta med honom på träningen på torsdag för Sandra, behövs ett genrep innan helgen. Replay hoppade väldigt bra, han började använda sin rygg och kom upp med manken. Underbar känsla!
Skiss från söndagens hoppning
Röd: Galopperade över två upphöjda bommar, 9 meter mellan, varierade mellan två och tre galoppsprång. Bra för att kunna reglera hästens galopp.
Grön: En planka upplagd på "sockerbitar", hoppades som ett lydnads hinder, koner i hörnen så man verkligen landar och rider rakt fram. Övade också svängar, hoppa, landa och sen svänga direkt för vikthjälperna.
Blå: Oxer med bom före (ca 2,5 m) och bom efter (3 m), främst för att reglera hästens språngkurva och bygga styrka.  Med Replay gjorde jag om det till ett kryss med travbom framför och en galoppbom bakom. Viktigt att tänka på är att man anpassar övningarna efter hästen och inte hoppar det som står framme bara för att det är smidigt.
Rosa: Tre räcken med ca 6.20-6.50 mellan, bom in och bom ut (ca 2.5 respektive 3 m). Tränar styrka och snabbhet och får hästen att själv backa av. Viktigt att man själv låter hästen sköta jobbet i serien och inte bromsar med handen utan rätar upp överlivet och på så sätt får hästen att jobba med hindret. Om man vill ha ytterligare hjälp med att få hästen att backa av kan man lägga en bom mellan räckenam det blir då: bom 2.5 m, räcke 3 m, bom 3 m, räcke 3 m, bom 3 m, räcke 3 m, bom.
Avslutade helgen med att träning för ett gäng duktiga ponnyryttare. Tränade på att räkna galoppsprång, noggranhet i banhoppning och omhoppningssvängar.

Hoppträning!

Idag var det äntligen dags för hoppträning för Sandra Carlsson igen! Tog med mig Calista denna gång, Tysken får följa med nästa, och hon skötte sig jättebra. Övningarna vi gjorde var perfekta för Calista, en serie, klockan och räcke med bom framför/bakom. Började med att värma upp hästarna självständigt. Därefter hade Sandra en liten genomgång och sen började vi med dagens övningar. Vi fokuserade mycket på att verkligen få hästen framför skänkeln och möta upp med ett jämnt stöd i handen. När jag rider Calista blir jag ibland lite väl ivrig med att rida framåt då hon har lätt för att bli långsam och bakom skänkeln men detta gör också att jag inte rider steg för steg och speciellt när vi jobbade med öppna på långsidan red jag på lite väl mycket och hon blev lite springig i övningen. Ska alltså rida henne mer steg för steg. Efter travarbetet fortsatte vi med samma sak i galoppen och när det kändes bra började vi rida "klockan". Vi skulle hålla fyra galoppsprång mellan bommarna och släppte man koncentrationen för en stund fick man genast problem. Calista kändes dock väldigt fin, ska tänka på att forma henne lite mer runt innerskänkeln i höger varv. Vi fortsatte sedan att hoppa serien och fick öva på att följa med hästen efteråt och få den att fortsätta tänka framåt i balans. Precis vad jag behöver träna på! Till sist avslutade vi med att lägga ihop alla övningarna till en bana, kändes riktigt bra på slutet, nu räknar vi ner till nästa vecka då det vankas tävlingsdebut a la 2012!


Röd: "Klockan". Först med två bommar, hitta rytmen sen när det kändes bra alla fyra. När vi hoppade bana red vi först ett varv sen fortsatte ner på ytterligare en bom, 20 meter-6 galoppsprång, för att känna att vi red hästen för säte och skänklar.
Grön: Serien. När vi red fram gjordes den om till en lång travserie. När vi hoppade den var det räcke-bom-cavalletti-bom-räcke, skulle gissa på 3 m mellanrum mellan varje. Viktigt att galoppera genom svängen, sitta upp innan hindren för att hästen ska få hjälp att bibehålla sin balans genom hela serien.
Rosa: Räcke bom framför/bakom. Hoppade först med bommen framför, var galoppavstånd (ca 2.5-3 m). Kom sednan räcke-bom. Perfekt för att korrigera språngkurvan.

Resultat

Glömde ju lägga upp det i söndags, så här kommer det!
Replay
1 m - 4 fel, rev sista hindret. Gjorde sig lite väl snabb och hoppade lite för långt (tog frambom med bakben) men annars en kanonrunda! Hoppade väldigt bra.
1.10 m - Red lamt på ettan så där gick han åt sidan, kom igång bättre efter det och rundan flöt på bra! Rev sjuan men annars super! Ska dock komma ihåg att verkligen ha igång galoppen till ettan och inte bli för passiv.
Calista
1.10 m - 0 fel och hur fin som helst!
Tysken
1.10 m - 4 fel, rev sjuan men inte så mycket att säga om det då det var vår debut tillsammans. En sak är säker, höjden kommer aldrig vara några problem på den här hästen; modig som bara den och kan hoppa hus!
Hoppade Albert efter Clear Rounden. Travhoppade ett kryss och fortsatte sedan i galopp över ett litet räcke. Albert tyckte dock att det var lite väl pluttigt och ville visa att han kan hoppa högt, så han klämde i och hoppade minst en meter extra. Håll i manen! Han fick hoppa de där hindrena fram och tillbaka tills det att han slappnade av, kändes mycket bra på slutet.

23 januari 2012

Ny vecka, nya tag. Hästarna har gått super idag. Calista reds fram av Angelina sen trimmade jag henne i ca 25 min. Ställde ut koner enligt skissen och tränade förvänd galopp, perfekt för att kolla så man verkligen har de för skänklarna och sätet. Innan jag fattar galopp brukar jag alltid skritta och göra lite framdelsvändningar, också det för att se så att hästen är riktigt fram för skänkeln och för sätet. För att jag inte ska korrigera för mycket med handen lägger jag tyglarna i kors (a la Strömsholms-träningen med Kyra) och det är väldigt effektivt med Calista. I början slingrar hon sig åt alla möjliga håll och och sparkar så fort man lägger skänkeln på men sen efter att man lugnt men bestämt fortsätter arbetet går hon fram till bettet och undan för min skänkel. När jag sedan sitter in i galoppen är kanslan ten points! Hästen börjar bli riktigt fin i markarbetet nu.
Tysken och Replay tömkördes. Börjar få mer och mer koll på det nu och tycker det blir bättre för varje gång. Tysken var riktigt fin och fick han både att trampa på för att sedan stretcha sin överlinje. Replay skötte sig också riktigt bra, skulle dock vilja att han kom fram ännu lite mer tilll bettet och stretchade sin överlinje lite mer, men det är ju sånt som kommer med tiden.
Missa inte kvällsöppet ikväll, RS Stallmästare Jens Fredricson och Helena Lundbäck ska delta i en debatt angående Ridsporten. Intressant!





Koner är alltid bra att ställa ut när man rider. Det gör att man får lite refernser att rida efter och man får lättare att variera sitt arbete. I travarbetet använde jag ex. konerna när jag red skänkelvikning. Jag red skänkelvikning från sargen och in mellan konerna, saktade av till skritt och skrittade sedan rakt fram för båda skänklarna och sedan trav igen och upprepa övningen på andra sidan.



Träningstävling

Nu bär det av till stallet, fullt ös idag med och redan söndag, fattar inte att en helg kan gå så fort! Ska som sagt hoppa tre hästar idag på 1.10 höjd som lite avstämning inför första tävlingen vecka fem. Efteråt ska jag hoppa Abbe för första gången, löshoppade han i fredags och det gjorde han fint. Kommer få jobba med att få hans ryggverkan att bli bättre då han gärna hoppar med huvudet lite väl högt och sänker ryggen.
Igår hoppade jag hästarna i en serie som lite styrketräning. Byggde längs hela långsidan och det var sammanlagt runt tio hinder, allt från studsar till räcke och oxer. Hinner inte med att bygga fram sådant på vardagarna så på helgen får man passa på. Alla tre (Calista, Tysken och Replay) skötte sig fint!
Uppdaterar ikväll om hur det gått under dagen!




Äntligen fredag!

Så skönt med helg, dagarna på fabrik gör att helgen blir helig! Jobbar som vanligt nu vilket innebär sju till fyra måndag till torsdag och sex till tolv på fredagar. Det blri fullt upp varje dag och ofta sena kvällar men tycker det är så jäkla kul just nu så det gör inget. Helgen kommer också gå i ett känns det som; imorgon hoppa tre hästar, en sväng till Jönköping (Charlies!) och sen tillbaka och klippa en häst och bygga bana. På söndag är det Clear Round på GARK och då ska Calista, Replay och Tysken hoppas. Blir som ett genrep inför vecka fem, ska se till att hitta lite fler knappar på nykomlingarna och skola Calista.
Nu väntar fredagsmys med la familia!

I stallet

Chimay (Tysken), 2004, e.Chasseur-Argentan-Frustra II-Abhang III
Calista EM, 2000, e. Cardento-Modesto-Lord-Maximus
Albert af Haglunda (Abbe), 2005, e. Roderick-Triumf-Kaliber-Gaspari
Rider också en häst till, Replay, 2006, e. Campbell-Woernitz-Weltstar.

Väntar på att få rida ...

Sitter på läktarn och väntar på att få rida. Sista gruppen klar 21 ... Men är riktigt peppad på att trimma calista så det är värt väntan :) little sis har tagit massa kort idag som jag hoppas få upp på bloggen inom kort. Och inlägget om takt, det är på g ...


Tillbaka igen!

Har varit dåligt uppdaterat då jag haft lite för mycket att göra. Måndagen gick verkligen i ett, skulle hinna med att hoppa Replay (e. Campbell-Woernitz-Weltstar f.2006), massage (var helt underbart och oerhört välbehövligt!), rida Calista och Tysken och till sist ett pass pilates. När jag väl var hemma väntade Idrottsgalan och som ni alla säkert vet fick ju Roffe Jerringpriset, underbart!
Idag har jag inte hunnit trimma några av hästarna, överlät det till mamma och Angelina som skrittade ut en sväng i skogen. Själv har jag vikarierat som ridlärare på ridskolan, bra sätt att uppdatera sina teoretiska kunskaper och få sätta ord på vad det är man egentligen gör. Hade fyra grupper, alla skötte sig galant.
Imorgon blir det också svårt att rida då ridhuset är upptaget från sjutton noll noll och jag jobbar till sexton. Tysken och Albert får lösgalopperas men Calista ska jag dock försöka trimma lite, lunchrasten kanske?
Har också bokat in hoppträning nästa vecka för Sandra Carlsson, mjukstartar och tar endast med Calista. Ska bli riktigt kul!

Bra dag på 'jobbet'

Har som lördagen haft fullt upp från sju till sju. Hästarna har gått jättebra och jag har fått bra hjälp av stalltjejerna Angelina och Erica. Började med att rida Tysken och Calista, först en lång skrittrunda med lite trav i skogen därefter lite gymnastisering i ridhuset. Angelina red fram Calista medan jag jobbade Tysken och därefter bytte vi så jobbade jag Calista en stund. Båda hästarna skötte sig fint, Tysken har jag hittat ytterligare lite knappar på och Calista var helt underbar! Jobbade henne över en bom för att själv öva på det som jag skrev om igår, att bli lite mer följsam efter hindret, i detta fall bommen. På slutet var känslan väldigt bra!

Tog sedan ut och longerade Abbe en stund innan jag hoppade upp och red honom. Han skötte sig exemplariskt! Han har dock lite dålig ryggverkan och blir lätt lite väl hög med huvudet och sänker ryggen. I slutet så sökte han sig lite mer ner och tog stundvis stöd på bettet. Ska jobba mycket med longering och tömköring över bommar med chambong. Kommer bli kul att följa hans utveckling!
På eftermiddagen fick hästarna gå en stund i hagen och sedan eftermiddagsryktades de och blev ordentligt "VIP:ade". Alla tre såg rätt nöjda ut efteråt!
Avslutade dagen med att hjälpa ett gäng duktiga ponnyryttare att hoppa. Byggde en serie med lite studsar och en linje där de fick travhoppa in sen lugnt fortsätta i galopp ner till en oxer. Alla skötte sig riktigt bra och speciellt en guldstjärna till Rasmus som gjorde ett galant jobb på sin nya ponny Bounty!
Imorgon blir det också fullt upp - jobba, hoppa Replay, rida hästar, massage och Pilates. Skönt att inte vara busy doing nothing längre iallafall ...
Underbara häst 






Tre bilder

Det får denna kvällsuppdatering bjuda på! Är helt slut, varit i stallet i princip hela dagen och mycket snurrar i skallen nu - boxskyltar, krokar, ikeapåsar, longering, gymnastisering, dubbla pass och vecka tre.
Over and out!
Calista spanar.
Tysken i sin box, fullt upptagen med att äta sitt hö därav de något uppspärrade ögonen - Paparazzi?!




Hårdingen Calista posar under lösgaloppen.





14 januari 2012

Jag överlevde fredagen den trettonde utan några problem, dock gick dagen så himla fort så missade att uppdatera!

Lördagen har också gått i ett hitintills. Har hoppat Calista tillsammans med Jens som red Tysken. Calista hoppade super! Hoppade lite linjer för att träna på att variera galoppsprången, i detta fall mellan sex-sju språng. Framhoppningen gjorde vi över en planka med bom före och bom efter på böjt spår för att få de att jobba med att lägga sin språngkurva rätt, dvs högsta punkten i språnget mitt över hindret. Calista har en tendens att hoppa lite långt och då är detta en perfekt övning för henne. Därefter hoppade vi linjerna. Jag fick "order" om att träna på att verkligen följa med två-tre galoppsprång efter hindret för att sedan sitta upp inför nästa hinder. Jag blir lätt lite väl upprätt och därmed bromsande i landningen vilket gör att hon inte kan sträcka huvud och hals framåt så mycket som man hade önskat. Fick till det riktigt bra på slutet och då räckte det att räta upp sig sista biten så fick man plats med sju språng hur lätt som helst. Jens hoppade Tysken på samma övning och han såg riktigt fin ut! Hoppade avspänt och runt. Ska bli intressant och se om han kan göra detsamma med mig på ryggen ...
Nu är jag hemma en snabbis innan det bär av upp till stallet igen då jag ska hoppa en till häst och sedan ta emot Albert som kommer idag. Ska ta lite kort på nykomlingarna och lägga upp senare ikväll.

Dagens ridpass

Då det ösregnade och blåste halv storm i morse fick Calista vara inne. Passade då på att ta ut och lösgaloppera henne i ca 15 min på morgonen för att hon skulle få springa av sig. Hon vet precis vad det handlar om och galopperar snällt runt på spåret tills man ber henne sakta av, duktig häst!
På eftermiddagen tömkörde jag. Har börjat få lite mer koll på det nu och tycker att det är riktigt kul! Börjar med att låta henne jogga runt på volten i några minuter utan krav för att bli varm i kroppen. Därfter sträcker jag tömmen lite mer och börjar jobba henne, gör avsaktningar, ökar-minskar volten, länger traven, minskar traven mm. Tömkör i princip bara på volt då det blir lättare för mig att jobba henne. På slutet jobbade hon riktigt bra, travade taktmässigt, tog stöd på bettet och ville stretcha överlinjen. Avslutade sedan med en ordentlig rykt och massage i stallet!
Imorgon tänkte jag göra dubbla pass igen, denna gång tömkörning på förmiddagen och uteritt/markarbete på eftermiddagen.

Lugnet före stormen!

Nu kan man säga att det drar igång på riktigt igen, två hästar anländer till helgen och min arm är helt återställd så full fart! Imorgon kommer Jens ner med Chimay och på lördag kommer Angelica med Abbe. Det ska verkligen bli kul att få fler hästar att jobba med, är riktigt taggad! Ska också anmäla till första tävlingen som blir i Jönköping med Tysken och Calista, bara två och en halv vecka kvar!
Roderick-Triumf-Kaliber-Gaspari



Dagen ridpass

Trimmade Calista i ridhuset idag. Ställde upp koner, började med lite vågor på havet och sedan slalom och trampa ut bogen ordentligt. Kändes fin, dock inte riktigt fram för skänkeln utan varje gång jag la på lite mer ben sparkade hon som protest. Gick ganska snabbt över till galopparbetet istället då det är lättare att få fram henne där. Jobbade även med framdelsvändningar-galoppfattning-avsaktning. Riktigt fin i slutet! Fick också inspiration av Kyra-träningen, hoppade dock över det där med korslagda tyglar, och jobbade med att göra snabba vändningar med ganska så rak hals. Har en tendens att "glömma bort" min ytterskänkel ibland men genom att göra dessa vändningar måste man verkligen använda skänklarna, sätet och rama in hästen. Blir lätt att man rider runt på fyrkantspåret och låter hästen balansera upp sig mot sargen istället för att hålla hästen rak för skänklarna, när du rider fram trava en meter innanför spåret! Hästen måste följa ditt spår och du tvingas att aktivera din sits för att hålla kvar den på ditt bestämda spår.

Imorgon blir det tömkörning!

Home sweet home

Tillbaka på hemmaplan! Har hunnit upp en vända till stallet och trimma Calista. Nu väntar lite kvällsläsning, lånade med två böcker från Jens; Dressyr med Kyra och Vinnande hoppning med George H Morris. Håller på att jobba med första delen av Utbildningsskalan, takt och framåtbjudning, kommer i slutet av veckan är det tänkt.
Kyra undervisar i Nya ridhuset, bild lånad av Ridskolan Strömsholm.



Magi! - 11 januari 2012

Har precis sett Jens rida Colmar för Kyra K. Fick rida med korsade tyglar, hästarna gick fantastiskt. Duktiga RS-lärare! Nu är det dock dags att försöka få ihop en packning som går att släpa runt på tågstationerna runt om i landet. Dagens resa innehåller iofs bara två byten och en restid på 4 h och 22 min, lyx.

Bäst att sätta igång!


Dagens ridpass

Har ridit en häst idag, Tysken. Jobbade honom i Röda ridhuset, ställde ut fem koner på rak linje framför spegeln. Började med vågorna på havet* och lite tempoväxlingar. Red sedan slalom mellan konerna och flyttade honom endast för vikthjälperna. Jag gillar att i början av ett ridpass känna att hästen är för vikthjälperna och helst ska man kunna trava runt och svänga med långa tyglar och bara behöva trampa lite höger, vänster för att svänga. Perfekt att ta tio minuter till att jogga igång hästen, jobba med vikthjälperna och framförallt sin egen position i sadeln. Att man tänker på armbågarna in (min vänster armbåge har en tendens att peka rakt ut), känner sittbenen i sadeln, sträcker upp sig (upp med hakan, ut med bröstet) och hittar hästens takt, vilket också är första steget i Utbildningsskalan. Att hästen travar taktmässigt och med en oavlåtlig framåtbjudning är alltså grunden för fortsatt arbete. Mer om detta i ett senare inlägg.

Åter till konerna! Efter att jag kände att han följde mina vikthjälper, travade taktmässigt fortsatte jag med att flytta honom för skänkeln, bara ett par steg, precis så att han rundar konen för att sedan flytta åt andra hållet och passera nästa kon. Här är det en stor fördel att ha en spegel att rida mot. Det blir mycket lättare att se hur man själv sitter (är jag rak över hästen, axlarna i jämn höjd, jämnt tramp i stigbygeln osv) och om hästen verkligen korsar sina bakben ordentligt. På andra långsidan jobbade jag med tempoväxlingar, öppna och galoppfattningar-avsaktningar till trav. Efter att jag kände att travarbetet funkade började jag med lite framdelsvändningar i skritt och utifrån det sitta in i en galoppfattning, galoppera några steg sedan sakta av och upprepa övningen. Vidare i galoppen jobbade jag med att få hästen i jämvikt och länga, korta steglängden. Funkade helt okej! Måste dock fortfarande verkligen ta tag i det här med min sits då han lätt får mig ur sadeln, exempelvis vid avsaktningar, där måste jag kunna sitta emot och få han att sakta av på ett korrekt sätt för sätet. Tycker det är lite av tjusningen, att det alltid finns saker att förbättra och att man aldrig kan bli fullärd.
Imorgon går tåget hemåt, det med blandade känslor. Skönt att komma hem och sätta igång med "sina egna" hästar men samtidigt får man så mycket inspiration och kunskap härifrån och ridmöjligheterna är underbara! Men snart väntar tävlingssäsongen 2012 och det kommer bli nog så inspirerarnde och motiverande. Då får man verkligen ett facit på vad som behöver förbättras!

*Vågorna på havet (Anders Lindgren) - rid utmed sargen, led hästen in ca 2-3 m innanför spåret, trampa sedan ut hästen mot sargen igen (trampa i ytterstigbygeln) och lägg på lite lätt innerskänkel för att få hästen att förstå, se till att halsen är rak. Upprepa sedan övningen flertalet gånger per långsida. Syftet med övningen är att få ett stöd på yttertygeln samt lösgöra hästens bogar. Det viktiga när hästen trampas ut mot sargen igen är alltså inte att den korsar bakbenen utan lägg mer fokus på att den korsar frambenen och verkligen gymnastiserar loss sin bog. Börja i skritt, fortsätt därefter i trav.




Utbildningsskalan - intro

Första gången jag hörde talas om utbildningsskalan var när jag började jobba hos Jens, då var jag arton år och ridit på ridskola och haft egen häst under många år. Innan dess hade jag inte den blekaste aning om att det fanns något som klart och enkelt beskrev utbildningsvägen för hästar. Då vi var så dåligt pålästa på området fick vi varje vecka jobba med ett utav stegen på skalan både teoretiskt och praktiskt. Vi fick en uppgift där vi skulle läsa på inför nästa måndagslektion, tex Hur utvecklar man hästens fjädermekanism? Vad innebär det att hästen tar stöd på bettet? Hur får man hästen genomsläpplig? Hur ser hästens språngkurva ut och hur går en korrekt anridning till?, och sedan på lektionen fick vi utöva det vi läst oss till. Oftast fick man en riktigt aha-upplevelse eller så kunde man lära mycket av att kolla på de andra som red. I vilket fall var metoden oerhört effektiv och jag tror att det är nödvändigt med teoretiskt kunnande för att utveckla sin praktiska förmåga. Dock räcker det inte med att bara vara kunnig teoretiskt utan man måste också få känna, se och förstå hur man ska komma till de olika slutresultaten.

Jag är givetvis inte fullärd på området men tänkte ändå att det kunde vara till en liten hjälp att sammanfatta lite av det jag fått lära mig, och med hjälp av Ridhandböcker, Internet och träningstillfällen guida er genom utbildningsskalans sex olika steg. Har även en hel del hoppövningar som jag tänkte bjussa på framöver!

Ryttargalan 2012

Blev en bra kväll. Satt vid ett bra bord med trevliga människor, maten var jättegod (kött, fisk, pannacotta), proffsiga prisutdelare (Almenäs&Johnson) och bra fart på discot. Ett minus dock till att de stängde av musiken redan klockan halv två, precis då alla börjat komma igång. Festen fortsatte iofs på annat håll och klockan hann bli sent (eller tidigt beroende på) innan vi var tillbaka på hotellet, det var verkligen en kväll jag sent kommer att glömma.
Rolf-Göran var galans kung och det med all rätt! Stämningen var på topp när alla applåderade fram honom till scenen både en och två gånger. Även när Angelica fick sitt pris var stämningen magisk, speciellt med bilderna från Scandinavium i bakgrunden.
Just nu är jag tillbaka en kortis på Strömsholm innan det bär av hemåt. Imorgon ska jag rida Tysken och försöka få en skymt av lärarna som ska rida för Kyra Kyrklund. Till helgen kommer även en ny häst till stallet som jag ska rida ett tag framöver, mer om det senare.
Bjuder på lite iPhone-bilder då jag glömde kameran hemma ...


Kvällens outfit! Blev sminkad och fick frillan fixad av en tjej från MakeUp Studion som visade sig vara från Smålandsstenar (granne med Gislaved), riktigt duktig, namn Caroline Tarabocchia.
Till vänster: Utsikten från bordet. Till höger: Kvällens detalj - Jens klacksporrar.





Nu; dags att ta igen förlorad sömn.




7 januari 2012

Nu är jag på plats i Stockholm, idag shoppat imorgon väntar ryttargalan. Calista har fått skjuts hem med mor&far och får ett par dagar off tills det att jag kommer tillbaka. Mina ben behöver också ett par dagar off, träningsvärk oja! Har lovat mig själv att verkligen ta tag i det här med att gymma när jag kommer hem, faller alltid tillbaka till samma brister när det gäller min sits, svag mellandel och kan absolut förbättra min benstyrka. Så mjukstartar med två dagar i veckan, syster får bli min PT. Uppföljning kommer ...
Bjuder på lite bilder från i somras!
Mina två favoriter, Svenska Lantchips och Matulda!

Fest i Småländska skogarna en gång för längesen, underbaringar!
Elin som frisör midsommarafton -11

Pictures

Bra att ha grej: Shoeshine!
!
Calista och jag!
Colmar 1179 och Jens, Jag och Calista i röda ridhuset.

6 januari 2012

Jag kommer inom kort att få fler hästar och kommer då vara i behov av en elev/medarbetare som kan hjälpa till med alltifrån mockning till uteritt och lättare ridning.
Intresserad? Hör av dig till mig, 0768-698614 eller skicka ett mejl, [email protected].

Rythm Balance speed line distance

Dagen har gått i ett och just nu är jag helt slut! Började iaf med stalltjänst, släppte hästar i skritten och hage. Därefter hanns det med en fika på Markan och fick lyssna till en intressant diskussion om ridskolans och breddverksamhetens utveckling och framtid. Det finns verkligen en hel del att jobba med på det området!


Trimmade sedan Tysken i Gula Ridhuset, gick mycket bättre än igår! Fick han att trava med lång och låg hals i slutet och fick även till en och annan skänkelvikning som inte slutade med galopp. Han kräver tid och tålamod, kräver man för mycket för fort blir han lätt spänd och kort i halsen. Calista hoppade jag i Röda ridhuset och hon kändes riktigt, riktigt bra! Började med att hoppa fram över ett kryss i trav med en bom framför på ca 2.10 m. Vi fick i uppgift att göra en knut på tyglarna och över bommen ta ett mantag ganska långt fram och sedan hålla kvar även i landningen och två-tre galoppsprång efter för att träna sitsen och balansen i språnget. Många tror att hästens balans sitter i munnen och många ryttare håller också sin balans genom tyglarna men detta gör bara att hästen hänger sig på bettet och upplevs som stark. Hästen får sin balans när den kommer i jämvikt, lättast genom att man tar upp huvudet och driver in bakbenen, och ryttarens balans ska utgå från mellandelen och ett bra tramp i stigbygeln. Calista är ganska svår att följa och därför var denna övning super för mig, jag fick verkligen tänka på detaljerna och fick en mycket bättre följsamhet även när vi tog tyglaran igen. Efter att vi travhoppat några gånger var hoppade vi tre små lydnadshinder i följd för att skola hästarna och känna att man har de för sitsen och skänklarna. Calista kändes väldigt fin och var verkligen taggad inför uppgiften. Till sist hoppade vi en bana på åtta hinder. Känslan var helt super, tror aldrig hästen har visat så fin form.
Imorgon kommer mor&far och hälsar på! Ska hoppa båda hästarna på förmiddagen, ska få mor att filma så jag kan lägga upp det här.
Gruppen jag red i, ett ambitiöst gäng från Hallstahammar. Bild tagen av Jennifer Löfgren.

Att rida är som att dansa

Dagen började med stalltjänst (mocka, fylla vatten och kontrollera krubbor, vattenkoppar) som sedan följdes av ett första pass med alla hästarna. Jens hästar går nästan alltid två pass per dag plus skrittmaskin och hage (läs mer om Jens hästar och hans upplägg på My's blogg showgroomjf.blogg.se). Idag var planen att rida på eftermiddagen och då gjorde vi ett lättare pass på förmiddagen i form av lösgalopp. Lösgalopp är perfekt att göra några timmar innan ett ridpass om man har en häst som lätt blir spänd eller har lite för mycket överskottsenergi. När man lösgalopperar sätter vi på benskydd och boots fram. Uppgiften blir att låta hästen galoppera runt fyrkantspåret, ex tio varv, pusta, tio varv åt andra hållet, pusta osv. Lättast är om man är två stycken som hjälps åt för att hästen ska behålla sitt spår och varv. Efter ett tag märker man att hästen börjar galoppera rytmiskt och i balans och förhoppningsvis sänker den huvud och hals framåt nedåt, man kan också se på en svag häst att den kan ha svårt att bibehålla rätt galopp och slår ofta om till korsgalopp. Jens har också fått dille på att löshoppa sina äldre hästar för att få de att själva tänka och intressera sig för hindret. I början har de varit aningens tveksamma till uppgiften men när de väl förstått hoppar de som bara den! Tror vi ska löshoppa Calista lite imorgon vilket kan bli väldigt intressant med tanke på att hon knappt vågade gå över en bom på marken som låg ute idag när vi lösgalopperade ...

På eftermiddagen trimmade jag Tysken och Calista. Tysken var het och det tog ett tag innan jag fick han avspänd, är otroligt nyttigt för mig att rida så olika hästar. När jag rider Calista vet jag vart hennes knappar sitter medan när jag rider Tysken blir jag lite för passiv och bara "åker med" halvståendes istället för att komma ner mer i sadeln och komma åt bakbenen. Ja, jag har helt enkelt lite att jobba med där. Fick hjälp att avsluta både Tysken och Calista av Jens och från backen såg det löjligt enkelt ut, hur svårt kan det va? Men som en liten tröst fick jag äran att avsluta Colmar, eller facit som Jens kallar honom. Visste jag inte innan hur det ska kännas vet jag det nu. Utbildningsskalan personifierad.
Imorgon blir det ridning på förmiddagen, Tysken markarbete och Calista hoppas.

Tjugohundratolv

Nytt år och ett nytt inlägg. Har haft ett litet uppehåll då det varit mycket annat att stå i. Är för tillfället uppe i Västmanland, Strömsholm och har även firat in det nya året här. Har med mig Calista som verkar vara i sitt livs form, hoppar som en katt och känns underbar att trimma (peppa, peppa). Rider ytterligare en häst, Chimay, 8 år e. Chasseur-Argentan, väldigt fin och har stor kapacitet! Dagarna går väldigt fort här, hästarna jobbas två pass per dag så det är fullt upp. Trivs väldigt bra, underbar miljö, trevliga människor och så hästen i fokus 24/7!
Här kommer några bilder tagna med mobilen (därav lite suddigt ...)
Chimay eller "Tysken" som han också kallas lösgalopperas i Spottlådan.
Calista EM
Calista på uteritt!
Härlig utsikt från hästryggen.

RSS 2.0