Dagens ridpass

Har ridit en häst idag, Tysken. Jobbade honom i Röda ridhuset, ställde ut fem koner på rak linje framför spegeln. Började med vågorna på havet* och lite tempoväxlingar. Red sedan slalom mellan konerna och flyttade honom endast för vikthjälperna. Jag gillar att i början av ett ridpass känna att hästen är för vikthjälperna och helst ska man kunna trava runt och svänga med långa tyglar och bara behöva trampa lite höger, vänster för att svänga. Perfekt att ta tio minuter till att jogga igång hästen, jobba med vikthjälperna och framförallt sin egen position i sadeln. Att man tänker på armbågarna in (min vänster armbåge har en tendens att peka rakt ut), känner sittbenen i sadeln, sträcker upp sig (upp med hakan, ut med bröstet) och hittar hästens takt, vilket också är första steget i Utbildningsskalan. Att hästen travar taktmässigt och med en oavlåtlig framåtbjudning är alltså grunden för fortsatt arbete. Mer om detta i ett senare inlägg.

Åter till konerna! Efter att jag kände att han följde mina vikthjälper, travade taktmässigt fortsatte jag med att flytta honom för skänkeln, bara ett par steg, precis så att han rundar konen för att sedan flytta åt andra hållet och passera nästa kon. Här är det en stor fördel att ha en spegel att rida mot. Det blir mycket lättare att se hur man själv sitter (är jag rak över hästen, axlarna i jämn höjd, jämnt tramp i stigbygeln osv) och om hästen verkligen korsar sina bakben ordentligt. På andra långsidan jobbade jag med tempoväxlingar, öppna och galoppfattningar-avsaktningar till trav. Efter att jag kände att travarbetet funkade började jag med lite framdelsvändningar i skritt och utifrån det sitta in i en galoppfattning, galoppera några steg sedan sakta av och upprepa övningen. Vidare i galoppen jobbade jag med att få hästen i jämvikt och länga, korta steglängden. Funkade helt okej! Måste dock fortfarande verkligen ta tag i det här med min sits då han lätt får mig ur sadeln, exempelvis vid avsaktningar, där måste jag kunna sitta emot och få han att sakta av på ett korrekt sätt för sätet. Tycker det är lite av tjusningen, att det alltid finns saker att förbättra och att man aldrig kan bli fullärd.
Imorgon går tåget hemåt, det med blandade känslor. Skönt att komma hem och sätta igång med "sina egna" hästar men samtidigt får man så mycket inspiration och kunskap härifrån och ridmöjligheterna är underbara! Men snart väntar tävlingssäsongen 2012 och det kommer bli nog så inspirerarnde och motiverande. Då får man verkligen ett facit på vad som behöver förbättras!

*Vågorna på havet (Anders Lindgren) - rid utmed sargen, led hästen in ca 2-3 m innanför spåret, trampa sedan ut hästen mot sargen igen (trampa i ytterstigbygeln) och lägg på lite lätt innerskänkel för att få hästen att förstå, se till att halsen är rak. Upprepa sedan övningen flertalet gånger per långsida. Syftet med övningen är att få ett stöd på yttertygeln samt lösgöra hästens bogar. Det viktiga när hästen trampas ut mot sargen igen är alltså inte att den korsar bakbenen utan lägg mer fokus på att den korsar frambenen och verkligen gymnastiserar loss sin bog. Börja i skritt, fortsätt därefter i trav.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0