Stockholm

Klarblå himmel, sol och hästtävling! Gårdagen bestod av en lååång resa innan jag äntligen nådde Stockholm C för att sen hitta rätt i tunnelbanan och trängas med alldeles för mycket folk med mitt tunga bagage och bara en fungerande arm så vart resan allt annat än stadig.
Väl framme gick jag till ackreditering för att få band sen en snabb lunch i hotellrestaurangen innan det var dags för ett besök på arenan. Hoppningarna började runt 16 med höjdhoppning där det sattes världsrekord utav Robert Withaker på hästen Casino (som han aldrig hoppat höjdhoppning på innan och dessutom inte heller ridit barbacka på!), de hoppade hela 2.12 m! Helt otroligt att se, krävs lite guts att rida an en mur på den höjden. Otur för John Hickey vars häst trampade av sig en sko i landningen så den inte kunde fortsätta. Men han fick lite av en revansch med sin femteplats i 1.45 hoppningen, där Jens och Lunatic kom tvåa, senare under kvällen.
Sista hoppningen var klar någon gång vid 23-tiden men blev en snabb sväng till baren ändå för att socialisera sig lite.
Idag har jag hunnit med en lååång frukost och en sväng till mässan. Resten av dagen hade jag tänkt fylla med lunch, fika och eftermiddags- och kvällsshow som består av två hoppningar varav den första börjar runt halv åtta och den sista runt tio.
Utsikten från hotellrummet.



I det vita tältet är det framridning, nytt för i år. Kan dock behövas då framhoppningen är minimal men utnyttjas maximalt, här finns inga regler om max sex ryttare åt gången.




Globen Horse Show!

Nu är jag på väg mot Stockholm och Globen! Ska försöka uppdatera så mycket jag hinner, hoppningarna går på kvällen så lär få en del tid över. Är det något särskilt ni vill att jag ska skriva om?

The adventures of one handed Emelie

- Kan jag börja rida igen?
- Ja, men du får inte trilla av.
- Självklart inte! (Jubel inombords!)




Positiva besked hos ortopeden. Ska börja räta ut armbågsleden, känns som det kan bli smärtsamt. Men allt för att slippa gå runt med en arm vinklad i nittio grader!

"Hier, eine kleine Spritze für Frau Forsman."

På väg till Varnamo för att röntga och få besked om armens nuläge. Hoppas verkligen att jag får skrota skenan som jag har nu och låta armen komma i en vanlig, hederlig jacka som inte är två nummer för stor.

Snälla?


Finhelg!

Tågbiljetterna uthämtade, på fredag bär det av upp till Stockholm och Globen Horse Show!
Två byten och fem timmar senare så är man äntligen framme. Varför finns det ingen tågstation i Gislaved?! (Till och med Gnosjö har ju en ... )

Boktips!

Lånade två böcker på Bibblan igår. Hästböcker, såklart!
Träna hästen för hoppning, Anthony Paalman - allt från hur du ska välja unghäst till tävlingsridning och banbyggnad. Bra skrivet, bra upplägg och framförallt underbara illustrationer!
Utdrag ur boken:
s. 34 Ridhästens utrustning
" Huvudlagets mest inflytelserika del är tränset. Det enkla tjocka vattentränset är det lämpligaste för bruk på hopphästar liksom för grundutbildning. Detta bett introducerades av den tyska kavalleriskolan i Hannover och är ett allroundbett lämpat för såväl ridning som longering. [...] Tränset bör alltid brukas med två gummiskivor på sidorna."





Proffsryttarens Ridlära, P. Hölzel, W. Hölzel, M. Plewa - En jättebra bok med konkreta tips på övningar, hur de ska utföras och hur man löser problem som kan dyka upp på vägen.
Utdrag ur boken:
s. 22 Träningsprinciper
"Först efter ett lyckat och befäst grundarbete börjar vi med samling, som inleds försiktigt och så småningom steg för steg förbättras. Under hela det samlande arbetet måste lösgjordheten bibehållas: Hästen skall hela tiden vara beredd att "sträcka på sig", dvs på vilket stadium som helst - även ur den högsta samlingen - kunna längas."



Har verkligen blivit ett fan av ridhandböcker, sitsböcker och ridinstruktioner. Tycker det läggs alldeles för lite fokus på att läsa sig till kunskap om hästar. Oftast provar man det ena och andra istället för att läsa om hur man kan lösa problemen. För faktum är ju faktiskt att där kunskapen tryter tar våldet vid. Fråga din tränare om ni inte kan göra något kul utav teoribiten som att ha en hemuppgift att klura på och kanske skriva några rader om ett ämne som hänger ihop med vad ni ska träna på under nästa dressyr- eller hopplektion. Man blir alltid mer motiverad om man är några stycken som pushar varandra!

Haircut

Imorgon är det dags för lite förändring. Har ju gått och väntat på att mitt hår ska växa ut då jag tappade nästan allt mitt hår efter jag haft körtelfebern i maj förra året. Så nu har det växt ut en bra bit igen och är tjockare än någonsin! Hade självfall innan, nu har jag afro! Hur lockigt som helst. Inte lätt att bemästra med bara en hand kan jag lova. Så nu får det alltså bli en sväng till frissan för att fixa till och förnya. Hade nämligen tänkt bli blond igen! Eller mörk. Har inte bestämt mig helt ännu ...
Blond 2009 vs Brunett 2011

22 november

Var inte särskilt pigg när klockan ringde men väl ur sängen var energin tillbaka. 'Full uppt' sen klockan 07:30! Hälsat på gamla arbetskamrater, fixat i stallet och nu befinner jag mig på Fomik för att, ja, sitta av tiden tills det är dags att sätta fart igen. Ska försöka göra klart de sista hoppövningarna idag också, 20 stycken ska vara klara innan 1 december, stressigt värre!


Hundgård i vilken Sune och Ricky får sitta modeller.


 






Back to reality

Imorgon tänkte jag ta tag i mitt sjukskrivna liv, sluta upp med mitt latande och få saker och ting gjorda. Gå upp innan klockan nio. Äta frukost när man ska äta frukost (och inte framför en dålig repris av Sjunde Himlen). Ha civila kläder på mig (ridbyxor eller mina favvo oranga joggingbyxor räknas tyvärr inte dit). Kanske sminka mig lite.
Har förberett mig genom att skriva en "att-göra" lista, ställt klockan på 06:30 (snoozar minst 45 min! Älskar snooze), lagt in lite påminnelser i mobilen och nu är det bara att sova tills det ljuva ljudet av alarmet tar ton.
Ångrar mig redan.
Ett civilklätt kort från i somras. Kanske ska hoppa över ansiktsuttrycket dock, känns sådär smickrande. Kolla in vänster handen, ser ut som jag tappat två fingrar (om det nu skulle gå att bara tappa fingrar?) men så är självklart inte fallet. Posar min hand omedvetet?






Lycka

När man av en slump hittar julklappspengar från förra julen väl bevarade i en skrivbordslåda!



Shut up!

Det är lika bra att ta allt på en gång så varför inte passa på att tappa rösten också? Gick runt igår och försökte prata vilket idag resulterat till att jag inte kan prata alls. Life is good.

Gårdagen var iaf riktigt lyckad, det blev hela 5 placeringar utav 6 vilket toppades med en 4:e placering i Ellens debut i 1.50! Rundan finns nog fortfarande kvar på www.equipe.com om man vill se, riktigt fin! Sen lyckades även Roffe sluta på en tredje plats i WC från Stuttgart vilket gör att han går upp som serieledare på 42 poäng.
Nu dags att ta igen vad man missat, dvs att kolla just WC från Stuttgart!

Femte plats och fikapaus!

Började bra med en femte plats på Elof, hunnit fika nu väntar 130! Inte lätt att vara enarmad på framhoppningen dock ...


Morgonstund har guld i mun!

Jag är inte fullt övertygad. Fast att gå upp klockan halv fyra kanske ändå inte räknas som morgon ... Eller?
I alla fall så är jag nu på väg mot Helsingborg tillsammans med Pernilla och Emma för att hjälpa till (så mycket som det går med bara en hand) då det är hästtävlingar (såklart!). Blir förmodligen en heldag då det ska ridas allt från 120-150 klasser. Först dit, sist hem. Förhoppningsvis med lite fina priser i bagaget! Följ tävlingen via http://online.equipe.com/sv/competitions/3350, tror till och med att de skulle sända live-TV via equvisionen.
Och glöm inte WC från Stuttgart direktsänt på SVT Play kl 14:40, eftersändning kl 16:55 på SVT1.
Underhållning på hög nivå!

Ny design

Syster hjälpte mig med en ny design, känns mer passande än massa bilder på skor. Tack Jos!

När himlen är grå

Längtar jag tillbaka!

Freedom is to trust that you're doing what you must according to your lust

Gårdagen var riktigt trevlig! God mat och mycket skratt. M fick också en flirt med kocken (hon lyckas då alltid) och E fick avnjuta maten i princip mittemot sitt ex från åttan och med rektorn bakom ryggen, mysigt!

Tog en frivillig sovmorgon, kollat Idol och bara latat mig i allmänhet. Får ju passa på när man har ett giltigt skäl. Dagens to-do består av att flytta Calista till GARK. Sen kanske jobba lite med körkortsteori eller hoppövningarna. Fin lördag det hära!

Lycka!

Kunde inte låta bli ...




In the house of bamboo

Nu bär det av till Bambu för att fira Matilda (lite i efterskott) och prata Avicii-biljetter! Nice.

VOTE

Glöm inte lägga en röst på Rolf-Göran Bengtsson som är nominerad till jerringpriset!
Rösta HÄR.

Fredagsmys

Sitter och jobbar med hoppövningar som ska läggas ut på en hemsida, läser R1 och R2, dricker lite the och inser att det bara är 6 dagar kvar till återbesök hos ortopeden.
Känns för jäkla bra!



Volkswagen Riders Tour

Hemkommen från Värnamo och VW RT. Var en trevlig kväll med föreläsning av Sandra Carlsson, info från Svenska Ridsportsförbundet, Hästkliniker, Agria, Krafft och TUA och så lite mat på det! Passade på att ställa fråga om hur man behandlar överben och han rekommenderade en kortison-behandling för att få det att lugna sig. Kan ju passa bra in nu när det ändå inte är några tävlingar som väntar. Blev även inspirerad till att ta det förbaskade BE-körkortet så imorgon ska jag ringa och beställa uppskrivningstid och även anmäla mig till en C-körkortskurs som TUA (trafikutbildningsalliansen) gjorde reklam för med ett mycket bra paketpris! Får dock vänta lite med uppkörningen om de inte kan ge enarms-dispans.

Roligaste händelsen måste ju ändå vara när mammas Angry Bird-spel (version RIO) på mobilen gick igång mitt under Svenska RF information. Innan vi fattade vart det kom ifrån och innan vi fick av ljudet, kaos! Men som Sandra sa i sin föreläsning, ett skratt förlänger livet!



Godnatt!


Självaste Stallmästaren och Lunatic på bild!

Onödigt men åh, så intressant!

Vatten kan vara dödligt!  Dricker man 8L vatten på en gång dör man.


Gårdagen

Spenderade kvällen med att lyssna på en förläsning om MSM och därefter en föreläsning om hur hästen fungerar i största allmänhet när det gäller utfodring och att tillgodose sina behov. Ganska intressant att få höra skillnaden mellan länderna och hur man utfodrar! I USA utfodrar man ca 70% krafftfoder och 30% grovfoder (hö, hösilage mm), i England 60% krafftfoder och 40% grovfoder medan man i Sverige oftast utfodrar 10% krafftfoder (15-20% för en tävlingshäst) och 90% grovfoder. Även på tävlingar internationellt kan man se hur olika alla fodrar sina hästar, olika klockslag, mängd, tillskott mm. När jag var i Holland var utfodringsrutinerna med grovfoder endast två gånger per dag och inte alls i den stora mängd som i Sverige. Hästarna hade dock tillgång till halm och fick sammanlagt foder 6 ggr per dag (krafft, hö, lucern, betfor mm) och i det stallet fanns inte en enda häst som såg ut att misstrivas eller hade lagt sig till med beteendestörningar (krubbita, väva etc). Det viktigaste när det gäller utfodringen är kvalité och att man anpassar foderstaten efter hästen och vad man använder den till. Har man en häst som tävlar 1.60 är det klart att den kommer behöva en helt annan foderstat än vad en häst som rids på hobbynivå kommer att behöva.


Anteckningar från föreläsningen


  • Det är viktigt att ha ett bra grovfoder och man ska också se till att hästen har en lång ättid. Helst ska den inte vara utan mat längre än 4 h.
  • I det vilda äter hästen mellan 10-16 h/dygn och oftast i intervaller, en timmes ätande och därefter en timmes vila för att sedan börja äta igen.
  • Att ge grovfodret först vid utfodring är det många som gör och en av anledningarna till varför det är bra är att man minskar risken för att hästen ska få magsår. Om man ger ex krafftfoder på eftermiddagen utan att ge något grovfoder förrän på kvällen har man satt igång hästens signaler för äta men då den bara får sitt krafftfoder enskilt kan magsyran orsaka magsår.
  • Grovfodret ska helst ha långa strån.
  • GI har diskuterats även när det gäller hästar och man har kommit fram till att det är en bra metod för hästarna, dvs att man ska försöka hålla en så jämn blodsockernivå för hästen som möjligt.
  • Om man vill ge sin häst extra energi inför en tävling kan man ge den havre ca 2 h innan prestationen och därmed få ut som mest av havren.
  • Havren tas upp till 85% i tunntarmen vilket ger mycket energi.
St. Hippolyts utbud.

På repeat



Underbar video!

Riding one handed with a broken arm


Och jag kunde inte ens vara med på helgens träningar ...

Onsdag

Skön dag med lite avklarat men mycket kvar. Ska på föreläsning om foder ikväll men innan dess hinna slutföra saker jag skjutit upp lite för länge.

Calista får en lugn dag då hon har ett överben som är aktivt vilket gör att hon inte bör ansträngas alltför hårt. Blir en härlig promenad i solskenet!

En bild och 2012

Sitter och tänker på hur 2012 kommer bli. Har en hel del mål som jag vill uppnå och tänkte att detta skulle ske under nästa år. Inte alla förstås men en del av dem. Som att debutera 1.40 klasser på Calista, hitta ett jobb jag verkligen trivs med, utbilda mig till C-tränare, ut och resa (helst OS i London men är visst ute lite i sista stund med det ...) med mera.

Först och främst ska jag se till att förvandla min spaghettiarm till en vältränad och välfungerande arm. Deadline helst imorgon.



Jag och Isabel med hästen Ziggy.



Shooting stars

Helgen spenderades som sagt till viss del i Skåne och till viss del i ridhusmanegen. Det började i vart fall med en resa ner på fredagseftermiddagen till Skåne och Beddingelund för att hälsa på Holmqvist/Sånesson. Rolig kväll med mestadels hästprat och hurvida pensionärer är säkra bilförare eller inte. Inte skrattat så mycket på länge! Lördagen började med att vi trimmade hästarna sen bar det av in till Malmö för lite (fönster)shopping. På söndagsförmiddagen bar det hemåt igen för att hinna förbereda inför Jens-träningen. Klockan 16 och en bra bit in på söndagskvällen var jag sedan parkerad i manegen. Alltid kul att titta och få inspiration men jobbigt att inte kunna vara med! Dagen idag har varit lugn och skön, lite träning på förmiddagen för att sedan återgå till vardagen. Inte för att skillnaden är jättestor för tillfället för min del men ändå. Helg är ju alltid helg. Nu ska jag försöka mig på lite sjukgymnastik.

11.11.11

Underbar dag med sol och klarblå himmel. Det är helg, underbart väder och det bästa av allt snart en ny vecka vilket betyder en vecka närmare en fungerande vänster arm! Har inte hunnit med alltför mycket ännu då jag tog en ofrivillig sovmorgon, dvs att jag glömde att ställa alarm igår fastän jag hade tänkt det och lyckades alltså sova längre än vad jag egentligen hade tänkt mig. Inte med fri vilja alltså. Ofrivilligt. Så nu blir det att lägga in en extra växel (inte så lätt när allt tar dubbelt så lång tid som vanligt med bara en arm) då det ska lagas mat (läs: värma i micron), packas inför Skåne och hinna en sväng till skomakaren. Calista får en lugn dag då hon hoppades igår av Pernilla. Travhoppade ett kryss som sedan blev till ett räcke. Hoppade väldigt fint! Bäst att sätta fart!

Put your hands up in the air

Hemkommen från träningen i Borås, glad att jag lyckades få på mig dunjackan nu när termometern visar minsugrader. Alltid kul att komma iväg och få lite inspiration. Jobbigt att inte kunna omsätta det i praktiken bara! Calista kommer få gå tredubbla pass när jag väl kan börja rida igen! Kommer vara riktigt taggad. Nu blir det en stund att packa och därefter lite sjukgymnastik. Galet hur fort man tappar muskler, vänsterarmen var inte stor innan men nu är den i princip obefintlig (om man bortser från den stora svarta skenan som skulle kunna passa in i en maskeradkostym för Terminator)så det gäller att träna på. Nästa problem, fick jag veta av sjukgymnasten, är att räta ut armbågen. Den har tydligen varit fixerad så länge att den stannat i det läget. Tur att det krävs en vinklad arm i ridning annars hade jag vart körd.

Hoppträning

Nu är vi på plats och träningen har precis satt igång. Kan ju medge att det känns sådär att sitta på läktaren ...


Nya skor

Idag var Claus ute och skodde Calista och resultatet blev väldigt bra! Calista växer ganska mycket i tårna och om hon då går för länge mellan skoningarna blir det slitsamt för henne så vi bokade en ny tid om redan 6 veckor istället för om sju som vi har haft innan. Bra tillfälle att fråga en massa om skoning, jag passar alltid på då det är ett väldigt intressant och, framförallt, viktigt ämne. För ni vet väl att: "No hoof, no horse!".

Såhär blev resultatet
Calista passar på att skoja till det lite genom att räcka ut tungan, charmigt!

Släktträff

Blir det varje dag då Pernilla rider och tävlar Calistas syrra Zeta-Jones, 9 år tävlar 1.40 klasser e. Zeppelin-Modesto, så de står alltså i samma stall för tillfället. Likheterna är slående! Eller inte. Zeta är liten, kompakt och het. Calista är stor, lång och åt det lata hållet. Men en sak har de gemensamt, hoppa kan de! Tur för oss.
Zeta-Jones

Calista

Hår överallt

Pust! Alltid lika skönt att ha det här momentet avklarat. Nu gäller det att täcka henne ordentligt så att pälsen hålls kort ett bra tag.
Calista på sin vakt! Trodde att det inte skulle gå att klippa henne överhuvudtaget då jag har fått för mig att de gamla ägarna sa något om det, men tro det eller ej hur lugn som helst bortsett från öron och under magen. Men snart lär hon bli van vid det med. Tålamod!
Blank och fin! En rykt om dagen. Minst.

Sooool!


Mitt liv som armlös

Jag blir galen, ingen som har ett snabbt läkemedel mot brutna ben? Det är tre veckor sen olyckan hände och förmodligen dröjer det minst tre veckor till innan jag ens får sitta på en häst igen. Jag är inte alls bitter. Inte alls ...

Känsla: Frustration



Vecka fyrtiofem

En rolig vecka och det bästa av allt, en vecka närmre ridcomebacken!


Tisdag: Världens bästa Matilda fyller år!


Onsdag: Klippa Calista (eller iaf försöka så gott det går) + sjukgymnastik.


Torsdag: Följa med och kolla när Pernilla tränar för Anna Emanuelsson.



Fredag: Skåne! Blir en rolig helg i Beddingelund.



Lördag: Skåne!



Söndag: Hemfärd från Skåne, eftermiddagen bjuder på Jens-träning som dock får följas från backen :/

Måndag: Jens-träning!
Beddingelund!

Nytt foder

Har ju en hel del tid över till att tänka på allt från himmel till jord men oftast brukar det bli hästar. Eller rättare sagt hästen. Tycker det har varit så svårt med Calista att hitta rätt när det gäller fodret, har provat allt från KRAFFT Grund, Sport, Havre och nu sist deras müsli med havre. Vad jag skulle vilja är att få henne lite mer alert och energisk. Med havren har hon blivit aningens bättre men samtidigt har det känts som om det satt sig mer som spänningar än vad det gjort nytta. Så nu har jag alltså införskaffat ett foder som heter St. Hippolyt där jag kommer ge ett grundfoder och sedan komplettera med ett foder för tävlingshästar (Olympic). Det som redan nu talar till dess fördel är att man ger en mycket mindre giva per dag, än tex jämfört med KRAFFT, så kostnaden per månad blir betydligt lägre. Har hört en hel del ryttare som ger detta till sina hästar och är mycket nöjda med resultatet!

Återkommer med en utvärdering längre fram. Och för er som bor i närheten vet jag att det kommer hållas en föreläsning inom kort gällande fodret och övrig foderlära!
Världens jättebild på mig och Calista från Kungsbacka i år. 

Beliebers!

Såg MTV Ema's igår och en som fick en hel del creed var ju såklart vår allas Justin Bieber! Hängde ju en hel del med han i Amsterdam ...
Puss!

Stall Cheval

Haft en lugn och skön morgon (börjar verkligen bli en vana nu) men hunnit med en hel del. Jobbat med 'projektet', bokat tid hos sjukgymnast (dags att träna upp min livlösa vänsterarm) och nu bär det alltså av till stallet.
Borde kanske också försöka motionera lite grann, känns som att matintaget är betydligt mycket större än förbrännandet för tillfället.
Dags att sticka!

Sjätte november tjugohundraelva

En hel del har hänt sen jag senast uppdaterade om min kärlek till Office-gänget. Kort resumé lyder:
Holland, Amsterdam, Sverige, DM och en fjärdeplats, Lammhult, tävlingar, semester, Tyskland, bryta armen, hemma igen.
Känns skönt att vara hemma igen men skittråkigt att inte kunna rida och tävla mer detta året! Börjar bli aningens långtråkigt att bara gå hemma men har fått lite sidoprojekt som jag kan syssla med trots bara en arm tillgodo. Calista (Olga och Cruzidull är båda sålda) står ute hos Pernilla ett tag för att kunna hållas igång ordentligt till nästa säsong. Kommer inte ge henne så jättemycket vila nu då hon tog det lugnt den månaden jag befann mig i Holland. Ska se till att ha henne riktigt fin till nästa års säsong då tanken är att debutera 1.40 klasser (utomhus).
Ingen har väl undgått att hästen Hickstead föll ihop och dog under dagens World Cup i Verona! Hemskt, tragiskt och en stor förlust för hoppsporten, en tanke går till teamet Lamaze!

RSS 2.0