Gårdagen
Spenderade kvällen med att lyssna på en förläsning om MSM och därefter en föreläsning om hur hästen fungerar i största allmänhet när det gäller utfodring och att tillgodose sina behov. Ganska intressant att få höra skillnaden mellan länderna och hur man utfodrar! I USA utfodrar man ca 70% krafftfoder och 30% grovfoder (hö, hösilage mm), i England 60% krafftfoder och 40% grovfoder medan man i Sverige oftast utfodrar 10% krafftfoder (15-20% för en tävlingshäst) och 90% grovfoder. Även på tävlingar internationellt kan man se hur olika alla fodrar sina hästar, olika klockslag, mängd, tillskott mm. När jag var i Holland var utfodringsrutinerna med grovfoder endast två gånger per dag och inte alls i den stora mängd som i Sverige. Hästarna hade dock tillgång till halm och fick sammanlagt foder 6 ggr per dag (krafft, hö, lucern, betfor mm) och i det stallet fanns inte en enda häst som såg ut att misstrivas eller hade lagt sig till med beteendestörningar (krubbita, väva etc). Det viktigaste när det gäller utfodringen är kvalité och att man anpassar foderstaten efter hästen och vad man använder den till. Har man en häst som tävlar 1.60 är det klart att den kommer behöva en helt annan foderstat än vad en häst som rids på hobbynivå kommer att behöva.
Anteckningar från föreläsningen
- Det är viktigt att ha ett bra grovfoder och man ska också se till att hästen har en lång ättid. Helst ska den inte vara utan mat längre än 4 h.
- I det vilda äter hästen mellan 10-16 h/dygn och oftast i intervaller, en timmes ätande och därefter en timmes vila för att sedan börja äta igen.
- Att ge grovfodret först vid utfodring är det många som gör och en av anledningarna till varför det är bra är att man minskar risken för att hästen ska få magsår. Om man ger ex krafftfoder på eftermiddagen utan att ge något grovfoder förrän på kvällen har man satt igång hästens signaler för äta men då den bara får sitt krafftfoder enskilt kan magsyran orsaka magsår.
- Grovfodret ska helst ha långa strån.
- GI har diskuterats även när det gäller hästar och man har kommit fram till att det är en bra metod för hästarna, dvs att man ska försöka hålla en så jämn blodsockernivå för hästen som möjligt.
- Om man vill ge sin häst extra energi inför en tävling kan man ge den havre ca 2 h innan prestationen och därmed få ut som mest av havren.
- Havren tas upp till 85% i tunntarmen vilket ger mycket energi.
St. Hippolyts utbud.
Kommentarer
Trackback